“We vinden het belangrijk om ons vak uit te dragen en jongeren te inspireren. Dat straalt ook positief over Uden als werkgever uit. Ik ben er trots op dat we stagiaires structureel een kans bieden om het werk goed te leren. Zelf was ik ook ooit stagiaire hier, aldus Lizza van der Rakt. “We hebben door het jaar heen twee stagiaires van verschillende leerjaren. Ook komt het nog regelmatig voor dat er leerlingen dagjes mee komen ‘snuffelen’ of via collega’s bij ons terecht komen.”

Stagebegeleiding: doen!
Lizza begeleidt sinds 2015 de stagiaires en daarvoor heeft ze een tweedaagse praktijkbegeleiderscursus gevolgd in Amersfoort bij Ecabo. Ze legt zelf de contacten met de school en start dan de werving en selectie op. Na het aannemen van de stagiaires helpt ze hen met de planning, hun schoolopdrachten en is ze het vaste aanspreek- en coördinatiepunt.

Hoe ziet hun stage in de praktijk van alledag eruit? “De eerste dagen leren we hen de organisatie kennen en daarna gaan ze zo snel mogelijk de straat op. Daar leer je het meeste van. Een dag van een BOA ziet er elke dag anders uit, je weet van tevoren bijna nooit wat je tegen gaat komen. De stagiaires doen bijvoorbeeld samen met ons het toezicht op afvalaanbieding, toezicht bij scholen, parkeren en markten. Net wat er die dag prioriteit heeft. We praten met mensen in het centrum, met jeugd bij hangplekken en in de middag gaan we vaak naar burgers in de wijk die een melding hebben gedaan.”

De stagiaires gaan met iedereen van het BOA-team op pad. Dat is een bewuste keuze. Elke BOA legt in een gesprek zijn eigen accenten: “Daar leren ze van. Vaak vinden ze het moeilijk om in gesprek te gaan met de burger of een gesprek op gang te houden. Wanneer ze dit vaker zien en vervolgens zelf doen, komt dit meestal wel goed. In de meeste gevallen spreek ik van tevoren af met de stagiaires wie het woord doet en laat ze het proberen. Daarna bespreek ik dit na wat er goed of fout ging.”

Lizza vindt het nog steeds prettig om aan stagebegeleiding te doen: “De stagiaires komen vaak met leuke vragen waar we zelf ook wel eens bij na moeten denken. Ook hebben ze vaak de actuele kennis vanuit school in bezit waar wij weer van kunnen leren. We maken ook niet alledaagse dingen mee. Zo heeft een stagiaire eens een kat doodgereden, die hij vervolgens met collega Rob heeft gezocht en deze netjes heeft opgeruimd. Zelf heb ik wel eens meegemaakt dat ik struikelde over een stoeptegel en dat de stagiaire die er op dat moment bij was me super hard stond toe te lachen… haha.”

Stage lopen = het BOA-vak begrijpen
Joep van Dijk en Damian van der Spank volgen de opleiding Handhaving Toezicht en Veiligheid (HTV) op het Summa College in Eindhoven, niveau 3 en zitten in het tweede leerjaar.

Wat hebben jullie allemaal gedaan tijdens je stage? “Surveillance gereden, drugspanden gesloten, vispassen gecontroleerd, bij mensen thuis geweest voor buurtproblemen en nog veel meer zoals bijvoorbeeld serviceverlening aan burgers. Superleuk om te doen. Ook de band die je opbouwt met het BOA-team is gaaf. Het is een fijne groep.”

Wat vonden jullie minder leuk? “Ook al is Uden gastvrij en geven we meestal eerst waarschuwingen, soms moet er een boete gegeven worden. Dat is wel eens lastig om te doen. Wel fijn trouwens dat de gemeente Uden dat gastvrije beleid heeft. Je merkt het onder andere aan de inwoners, zij vinden het prettig en komen gewoon naar ons toe om iets te vragen.”

Wat vond je het spannendst? “Een collega heeft een aanhouding verricht. En wij mochten daarbij assisteren. Dat was wel ff spannend.” Veel geleerd? “Zeker! Je leert hoe je mensen moet aanspreken, hoe je hen kunt corrigeren. Verder hebben we ook geleerd dat als je in uniform op straat loopt, je echt moet oppassen wat je doet. Mensen zien je als een voorbeeld. Ja, we hebben hier gewoon een heel fijne en nuttige tijd gehad.”

Bron: BOA-platform m.m.v. Gemeente Uden, Cluster Veiligheid