Het is een bijeenkomst voor diverse natuurorganisaties, gemeenten, provincie Noord-Brabant, waterschappen, Openbaar Ministerie, Samen Sterk in Brabant (SSIB), politie, boswachters en boa's. Samen bespreken ze onder meer de knelpunten in het buitengebied en hoe bijvoorbeeld de criminele activiteiten gezamenlijk aangepakt kunnen worden.

Wegen afsluiten om natuurgebieden te beschermen
Burgemeester Steven Adriaansen van de gemeente Woensdrecht heeft daar wel ideeën over. Wegen afsluiten, burgers aansporen verdachte situaties te melden, gebruik van technisch vernuft, Adriaansen haalt alles uit de kast om 'zijn’ grote buitengebied leefbaar te houden. Het opruimen van een xtc vat kostte de gemeente recent 21.000 euro en dan wil je wel actie ondernemen.

,,Criminelen die drugsafval dumpen, kunnen nu nog te ver de natuurgebieden inrijden. We bekijken welke wegen we af kunnen sluiten.” Ook de oren en ogen van de bezoekers zijn meer dan welkom. Probleem is volgens Adriaansen dat ze vaak niet weten waar ze moeten melden. ,,Dat kan op zo veel plekken, het is onoverzichtelijk. Wij willen dat mensen de gemeente bellen zodat wij de juiste organisatie kunnen inschakelen.” Een campagne daarvoor wordt binnenkort opgestart.

Technisch vernuft kan werkdruk boa’s verlichten
Ook moderne technologie kan een welkom hulpmiddel zijn. ,,Er is zoveel mogelijk. Je kunt er bijvoorbeeld voor zorgen dat er een sensor afgaat als er na een bepaald tijdstip een auto opduikt op een vreemde plek in het buitengebied. Het kan allemaal en het ontlast de boa's die het toch al heel druk hebben.”

Zestien groene boa's van SSIB rijden er rond in het hele buitengebied van Noord-Brabant. In tegenstelling tot de blauwe boa's die opereren in de steden en dorpen, hebben de groene opsporingsambtenaren allemaal een wapenstok en pepperspray tot hun beschikking.

,,Dat nog uitbreiden met een vuurwapen, daar is de provincie geen voorstander van", stelde gedeputeerde Johan van den Hout . ,,Maar een bodycam moeten we serieus overwegen.” De kleine cameraatjes kunnen belangrijk zijn bij bewijsvoering.

Boa's willen graag portofoons
Ook toegang tot betere communicatiemiddelen is een wens. ,,Portofoons bijvoorbeeld en directe toegang tot de meldkamer", stelde directeur Theo Wams van Natuurbeheer die ook aandacht vroeg voor veilig werken voor boa's. ,,De afgelopen decennia heeft de politie zich teruggetrokken uit het buitengebied. De boa's zijn in dat gat gestapt. Maar met de verruwing van omgangsvormen en de huidige problematiek in het buitengebied groeit handhaving ons boven het hoofd.”

Bron: BN DeStem